2021 március 2.

A graffiti tisztításban is hatékonynak bizonyult a lézeres felülettisztító gépünk.

 

2021 január 13.

Alumínium felni tisztításában is eredményesek vagyunk.

2020 október 20.

Látványos eredményt értünk el mészkő tárgyak,díszek,szobrok sérülésmentes  tisztítása során.Ezáltal tovább bővült a palettánk a lézeres felülettisztítás alkalmazásának lehetőségeiben.

2020 szeptember 11.

Egy nagyon szuper munkát sikerült befejezni, Rallycross autó vázról sikeresen eltávolítottuk a színterezett festékréteget. A megrendelő nagy megelégedettségére.

2020 június 22

A fröccsöntő szerszámok leggyakrabban alkalmazott tisztítási lehetőségei.

A fröccsöntő szerszámok karbantartási idejének számottevő részét a tisztítási lépések teszik ki. Ezek elvégzése nélkülözhetetlen a szerszám élettartalmának növelése és a gyártandó termék megfelelő minőségének folyamatos biztosítása érdekében. Jelen cikkemben szeretném röviden ismertetni a fröccsöntő szerszámok tisztítására leggyakrabban alkalmazott metódusokat.

A szerszámok karbantartása szempontjából a fröccsöntő üzemeket két fő csoportba oszthatjuk. Az első esetben a szerszámok csak akkor kerülnek ki a gyártásból, hogyha adott időre befejeződött velük a termelés, vagy valamilyen gyártás közben már nem javítható problémát produkálnak. Bármelyik eshetőség is lép fel, a szerszám karbantartó részleg munkatársai (leggyakrabban technikusok) számára előre nem bejelentett időpontban, viszonylag rövid idő áll rendelkezésre, hogy a szerszám karbantartását elvégezzék. Ezzel szemben a másik esetben a szerszámot adott ciklusszám teljesítését követően automatikusan, tervezetten karbantartásra küldik. Könnyen belátható, hogy az első esetben a szerszám várható élettartama csökken, végeredményben a karbantartás és a leállás költségéhez viszonyítva, a szerszám idő előtti meghibásodása többletköltséget eredményezhet.

1. ábra: Rozsda és vízkő lerakódás egy szerszám hűtőkörében

1. ábra: Rozsda és vízkő lerakódás egy szerszám hűtőkörében

Ha megvizsgáljuk egy fröccsöntő szerszám karbantartására fordított időt, azt tapasztalhatjuk, hogy a legnagyobb részét a tisztítás teszi ki. Ennek két fontos oka van; az első, melyet a bevezetőben már említettem az, hogy a szerszám tisztán tartása nagymértékben megnöveli a szerszám élettartamát, megbízhatóságát, így erre a lépésre általában nagy figyelmet fordítanak. Másrészről viszont a nagy időráfordítás azzal magyarázható, hogy sajnos a szerszámok többségét mind a mai napig kézzel tisztítják.

Milyen szennyeződésekkel kell számolnunk?

A tisztítás szükségességét követően fontos megemlíteni, hogy egy fröccsöntő szerszám esetében pontosan honnan is származhatnak szennyeződések. Az eltávolítani kívánt szennyeződéseket két fő csoportra bonthatjuk. Az elsőt alkotják a szerszámüregben lerakódó idegen anyagok, melyek leggyakrabban a feldolgozott műanyagból származnak. Ilyen kiválásokat hozhatnak létre a polimerhez adott adalékanyagok, úgymint a stabilizátorok, a csúsztatók, a lágyítók, valamint a színezékek is. A PVC feldolgozásakor kis mennyiségű sósav gáz keletkezhet, mely számos esetben a termék előállításához alkalmazott szerszám korrózióját okozhatja. A szerszámüregben lerakódott szennyeződések nem megfelelő felületekhez, a szerszámsarkokban való feltorlódás esetében pedig a termék sarkainak lekerekedéséhez vezethet.

A szerszámüreg mellett, a második legnagyobb mennyiségű szennyeződés a hűtőcsatornákban rakódhat le. Ez egyrészt származhat a hűtővíz nem megfelelő előkezeléséből (kemény víz alkalmazása), vagy a korrózióból (rozsda) is. A hatás mindkét esetben megegyezik; a csatorna falán kialakuló réteg csökkenti a hőátadást, mely megnövekedett ciklusidőket, így pedig csökkenő mennyiségű profitot eredményez.

2020 április 22.

A felületek előkészítése

A felületek előkészítése: A környezeti hatások vagy a gyártási, megmunkálási műveletek következtében a munkadarabok felületére különféle felületi szennyeződések kerülhetnek, vagy rajta képződhetnek. Ezek a felület további megmunkálása, vagy bevonat kialakítása szempontjából káros anyagok. A felületkezelő eljárások előtt alapvető fontosságú az alapanyag felületének megfelelő előkészítése. Ez magában foglalja a felület tisztítását, oxidmentesítését és aktiválását. Azoknál a felületkezelő eljárásoknál, melyek során valamilyen bevonatot képezünk az alapanyag (általában fém) felületén, az előkészítés minősége nagyban meghatározza a bevonat tulajdonságait. Elégtelen előkészítés következménye lehet a bevonat rossz tapadása, gyenge korrózióállósága, vagy rossz esztétikai megjelenése. A felület-előkészítés jelentősebb műveletei a vegyszeres tisztítás, a zsírtalanítás, az oxidmentesítés (pácolás), valamint ezen műveletek közötti öblítések.

2020 március 31.

A koronavírus 5 legsúlyosabb gazdasági hatása Magyarországon

Elemzői vélemények szerint ez lehet a koronavírus 5 legsúlyosabb gazdasági hatása Magyarországon: 

1. Óriási veszteségeket szenved a turizmus, a vendéglátás és a hozzájuk kapcsolódó „kiszolgáló” iparágak. A helyzet a szektor minden szereplőjét érinti, a Király utcai Airbnb-s lakáskiadókat és a falusi kocsmák üzemeltetőit egyaránt.  

2. Munkahelyek százezrei szűnnek meg – a kormány szerint csak az a kérdés, hogy hány százezer munkahelyről beszélhetünk.

3. Egyelőre bizonytalan időre leállt a munka a magyar GDP jelentős részét adó autógyárakban – MercedesAudi, Suzuki. Ez fájdalmasan érinti az autógyárak magyar beszállítóit.

4. Bezuhant a forint: 335-ről 360-ig ugrott az euró árfolyama néhány nap alatt. Vannak olyan elemzők, akik szerint hamarosan 400 forintot is kérhetnek egy euróért.

5. Az építőipar nehéz helyzetbe kerül, csúszhatnak nagy projektek is. A járvány miatti határlezárás miatt munkakiesés, valamint a lassabb áruszállítás miatt építőanyaghiány várható, amelyek miatt elképzelhető, hogy lesznek projektek, építkezések, amiket átmenetileg leállítanak, ez pedig késéseket okozhat több projektnél is.

2020 február 14.

A fémragasztás célja

Szerszámok, gépelemek, csatlakozások ragasztással való összekötése sok esetben előnyösebb, mint fém kötőelemekkel. A jó ragaszthatóság biztosítása érdekében a fémfelületeket minden esetben elő kell készíteni. Ennek célja a tisztítás, a fajlagos felület és a felületi energia növelése. Néha elég a fémfelület tisztítása, zsírtalanítása, ami történhet mosószerrel vagy oldószerrel. A szilárd felületi szennyeződések (rozsda, festék stb.) eltávolítása csiszolással, keféléssel, esetleg homokszórással vagy a legújabb Lézeres felülettisztító  eljárással végezhető. A fém-fém ragasztásokban legnagyobb szerepe az epoxigyanta alapú ragasztóknak van – Uverapid, Epokitt, Pattex Power-Mix Universal, -Rapid – , de kisebb munkákhoz gyakran használnak ciano-akrilát (pillanat) ragasztókat is. fémragasztás a könnyűszerkezetek egyik legjobb kötésmódja. Mivel a ragasztóanyagok szilárdsága a fém szilárdságánál általában kisebb, ezért a ragasztott alkatrészek igénybevétele csak nyírás lehet. Ez a technológia a ragasztóanyagok igen gyors fejlődése következtében egy sor területen igen nagy jövő előtt áll.

2020 február 03.

A lézeres felülettisztítás alkalmazásának előnyei

A lézeres felülettisztítás rendkívül gyors eljárást jelent, illetve kimagasló felületi minőség érhető el vele. Azonban az alkalmazásának számos más előnye is van, úgy mint a csökkent zajterhelés, a veszélyes anyagok használatának mellőzése (nem kell semmilyen kémiai vegyszert használni a tisztításhoz), ezáltal pedig a környezetterhelés mértékének csökkentése. A szigorodó szabályozások miatt egyre inkább előtérbe kerülnek a környezetbarát technológiák, a lézer alkalmazása pedig nem termel veszélyes hulladékot, így hosszú távon is fenntartható megoldást jelenthet. 

2020 Január 22.

Felületelőkészítés…

A munkadarabok felületén a gyártás, megmunkálás közben különféle szennyeződések keletkeznek, illetve tapadnak a felületre, amelyeket a további feldolgozás, összeszerelés vagy a korrózióvédő bevonatok felvitele előtt el kell távolítani. A bevonatrendszer hatásossága és az általa biztosítható védelem időtartama szempontjából a felület-előkészítésnek meghatározó szerepe van. A felület-előkészítés az a tisztítási művelet vagy műveletsor, amellyel a képződött és a tapadó szennyeződéseket eltávolítják azért, hogy a tárgyat alkalmassá tegyék a védőbevonat kialakítására. A felület-előkészítés két fő művelete az oxidmentesítés és a zsírtalanítás, amelynek során a tapadó szennyeződéseket távolítják el. Bevonatképzésre számos eljárás ad lehetőséget, így például a kémiai, elektrokémiai vagy a termikus úton is történhet felületkezelés.

2020 Január 17.

Színterezés…

Ahhoz, hogy egy termék felületét színterezés alkalmazásával bevonjuk, pár kritériumnak meg kell felelnie a munkadarabnak. Például a porfestéket csakis maximális tisztaságú fémfelületre vihetjük fel, mert ha a munkadarabon rozsda vagy más szennyeződés, mechanikai sérülés található, megelőző felülettisztításra van szükség! 

2020 Január 09.

Festékeltávolítás…

A festék eltávolítás rendszerint nehéz, manuális, munkaigényes feladat vagy rendkívül veszélyes vegyi anyagok felhasználásával történik. A festék eltávolítása akár manuális, akár vegyi úton történik, a feladatot végzőre komoly veszélyforrást jelent. Erre ajánljuk a lézeres technológián alapuló felülettisztítás, mely segédanyagok nélküli tisztítást eredményez.

2020 Január 06.

Környezettudatosan…..

A szemcsével történő felülettisztás több technológiával végezhető el, amelyeknek mind megvannak a maga előnyei és hátrányai. A széles körben alkalmazott homokszórás, azt gondolnánk, gyors és olcsó munkavégzést tesz lehetővé, nem számolva a porral, a nagy mennyiségű szennyező anyaggal, ami a környezetbe kerül (még rosszabb esetben a légutakba). A homokszemcsék mindamellett, hogy roncsolást végeznek, a felületen létrejövő kráterekbe is beágyazódnak, hogy onnan később kiszabadulva okozzanak károkat.

A XX. század elejének kiváló találmánya a homokszórás, mely egy általánosan elterjedt felülettisztítási eljárás. Az évtizedek alatt folyamatosan fejlődött a technológia,majd idővel megjelent a lézer-technológia az iparban , a hatékonysági és környezetvédelmi megfontolások pedig életre hívták a Lézeres felülettisztítást.

2020. Január 02.

Új kihívások előtt az ipari alkatrész-tisztítás

Az ipari alkatrészek tisztítása ma már széles körben elismert, kulcsfontosságú értéknövelő lépés az egész termelési láncban. Az új trendek – mint az ipar 4.0, a miniatürizálás, az elektromobilitás, a könnyűszerkezetes konstrukciók térhódítása és a globalizáció – újabb kihívásokat hoztak magukkal az ipari alkatrészek és felületek tisztításában is.

Legyen szó akár az autóiparról, a szerszámgyártásról, a gépiparról, a légi iparról, a precíziós mérnöki és mikrotechnikai ágazatokról, az orvosi technológiáról, az elektronikáról vagy egyéb szektorokról, az alkatrészek és komponensek tisztán tartása elengedhetetlen a minőségi romlás megakadályozásához. A tisztaság kulcsfontosságú kérdés olyan megmunkálási fázisok során, mint a bevonatolás, a ragasztás, hegesztés, hőkezelés és összeszerelés, de a késztermék későbbi megfelelő működése is ennek feltétele. Az ipari alkatrészek és felületek tisztítása tehát értéknövelő lépésnek számít a gyártási folyamatban, és a versenyképesség elérésének egyik fontos tényezője.

2019 December 30.

A lézeres felülettisztítás elve.

A lézer energiája a felületi rétegben elnyelődik és átalakul termikus energiává, így a szennyeződés azonnali elpárolgását okozza.

Lézer működési elv

2019.December 18.

A lézeres felülettisztító eljárás egy sokoldalú technológia, ami az ipar számos területén használható. A lézer paraméterezése révén sokféle lehetőség tárul elénk a tisztítandó felületek között. Lehetővé teszi precíz felületek tisztítását, gondolok itt öntőformák vagy akár nyomdai hengerek tisztítására. Ezen felületeknél a legfontosabb, hogy a tisztított felületek sértetlenek maradjanak a térfogat változása nélkül.

öntőforma tisztítás előtt Öntőforma tisztítás előtt öntőforma tisztítás után

Üveg öntőforma tisztítás előtt és után.

2019.December 12.

Egy nem olyan régi munkám. 

Egyik kedves barátom kért meg arra, hogy lézerrel tisztítsam le neki az 5-ös BMW-jének az első féknyergét mert le szeretné festeni gyári kék színre (optikai tuning). Nagyon jól sikerül letisztítanom, minden szennyeződést eltávolítottam, már csak festeni kell.

 

Tisztítás előtt 

Tisztítás után 

2019.December 09.

A lézeres felülettisztítás gyors környezetbarát technológia. A lézeres felülettisztításhoz nincs szükség segédanyagra, amiket a hagyományos tisztítási módszereknél alkalmaznak. ( homok szórás, szárazjég szórás, vegyszeres tisztítás ) Az eljárás kíméletes és gyors, a szerszám kiszerelése nélkül is elvégezhető. ( pl. prés, mélyhúzó, nyomdai henger, fogaskerék, fröccsöntő, kivágó, sütőforma, öntőforma, stb.)